Nincs engedélyezve a javascript.
FFP2-es bevizsgálással rendelkező maszkok

A Magyar Orvosi Kamara álláspontja a maszkviselésről

  • Az orvosi maszkoknak / szövetmaszkoknak legfontosabb funkciójuk, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek. Mivel a vírus hosszan lappanghat minden tünet megjelenése nélkül, így sokan mennek utcára és emberek közé úgy, hogy tudtuk nélkül szórják apró cseppek formájában a már ürülő vírust. Érdemes ezért mindenkinek (annak is, aki teljesen tünetmentes), aki közterületen közlekedik és emberekkel nagy eséllyel találkozik, orrot és szájat fedő orvosi maszkot vagy szövetmaszkot hordania.
  • Az orvosi maszk és szövetmaszk nem szűri ki a víruspartikulumokat, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt víruspartikulumok bejutását a légutakba. A fent említett maszkok nem szűrik ki a jelenlegi járványt okozó új koronavírus méretű részecskéket, azonban tudják csökkenteni az esetlegesen bejutó víruspartikulumok számát azáltal, hogy a beszélgetés, köhögés, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.
  • Amennyiben tünetmentesen kell közösségbe, közterületre mennünk, használjunk bátran szövetből készült, akár házilag gyártott maszkokat. Vásárlásnál vagy készítésnél törekedjünk arra, hogy minél szorosabban zárja a száj- és orrnyílást egyszerre. Amennyiben vásároljuk a szövetmaszkot, az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd lehetőség szerint vasaljuk. Ezek a szövetből készült maszkok a cseppfelfogást és a viselkedési minták átalakítását ugyanúgy tudják biztosítani, így a tünetmenteseknél csökkentik a vírus szórásának veszélyét.
  • A felsőlégúti tüneteket (köhögés, orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) produkáló, és a tünetes beteget otthon ápoló (de egyébként tünetmentes) lakosoknak javasolt az orvosi maszk viselése, annak hiányában pedig szövetmaszk viselése, amennyiben elengedhetetlen, hogy elhagyják otthonukat.
  • Viselhetünk egyszerű maszkot, de viseljük helyesen.


  • A Magyar Orvosi Kamara teljes összefoglalóját a maszkviselés szakmai javaslatairól a következő linkre kattintva olvashatod: Tegyünk valamit a szánk és az orrunk elé - Összefoglaló a lakossági maszkviselés szakmai javaslatairól

    Orvosi maszk (kékeszöld)

    Orvosi maszk (kékeszöld)

    FFP2

    Vigyázzunk egymásra! Vigyázunk mindenkire! Az Alexandra Kiadócsoport oldalain a veszélyhelyzet idején FFP2-es bevizsgálással rendelkező maszkok is kaphatók!
    079000 -YB-02 orvosi maszk anyaga FFP2, 3 rétegű, eldobható, arcra hajlítható (fém betéttel) Méret: 175 x 95 mm
    maszk1.png
    3D maszk (fehér)

    3D maszk (fehér)

    FFP2

    Vigyázzunk egymásra! Vigyázunk mindenkire! Az Alexandra Kiadócsoport oldalain a veszélyhelyzet idején FFP2-es bevizsgálással rendelkező maszkok is kaphatók!
    3D maszk anyaga FFP2, 3 rétegű, eldobható Méret: 175x150mm

    A maszkok visszaküldésére egészségügyi okokból nincs lehetőség.

    FFP2-es bevizsgálást igazoló dokumentumok

    img_3639.jpg
    certificate_euroscene_masolata-1.jpg
    maszk1.png