Nincs engedélyezve a javascript.
Gondolatébresztő előadás, eszmecsere, tapsvihar

Gondolatébresztő előadás, eszmecsere, tapsvihar

2019. június 12.

2019. június 4-én az Alexandra Kiadó, az ELTE PPK és a Kapszli szervezésében jött létre Steven Pinker harvardi professzor Felvilágosodás most című könyvének bemutatója.

Beszédében Pinker ismertette a könyvben bemutatott elméletét, több esetben is kitérve annak magyar vonatkozásaira. Az előadás kivételesen aktív közönség előtt zajlott, a bemutató után sorra érkeztek a kérdések, amelyeket a szerző örömmel válaszolt meg.

Különleges, gondolatébresztő előadásnak lehettünk hallgatói, lebilincselő, ugyanakkor szórakoztató előadásmóddal. Köszönjük mindenkinek a részvételt!

Steven Pinker az előadás végeztével kiadónknak elmondta, lenyűgözte Budapest városa, és a tény, hogy többen is felismerték az utcán városnézés közben. Reméljük, még vendégül láthatjuk országunkban!

A könyvbemutatót megelőzően Steven Pinker a HVG Pszichológia magazin számára adott interjút, melyben elmondta:

„Tudjuk azt, hogy az emberi elmét a képek, narratívák, sztereotípiák vezérlik. Minél többet és minél gyakrabban hallunk valamiről, annál inkább valóságosnak hisszük. Ez súlyos tévedésekhez vezethet, és tág teret biztosít a manipulációnak. […] Ezzel együtt én hiszek abban, hogy a problémák megoldhatók, de ez nem jelenti azt, hogy maguktól megoldódnak.”

A teljes cikket itt olvashatja.

Felvilágosodás most

Felvilágosodás most

Steven Pinker
Alexandra Kiadó (A), 2019.
Tényleg darabokra hullik a világ? A haladás eszméje idejétmúlt? A harmadik évezred emberi állapotának ebben az elegáns körüljárásában a kogníciókutató és közéleti értelmiségi Steven Pinker arra biztat bennünket, hogy szemléljük kissé távolabbról a véres főcímeket és a romlásról szóló próféciákat, mert ezek csak a pszichológiai hajlamainkra játszanak rá.