Nincs engedélyezve a javascript.
Csernobili ima
Szállítás:
1-2 munkanap
Készleten
4 299 helyett
3 224 Ft
25 %
"Halál rejtőzött mindenütt, de ez valamilyen más halál volt. Új maszkokat viselt, korábban ismeretlen külsőt öltött."
"Mi ez - a múlt vagy a jövő?"
1986. április 26-án kezdődött Csernobilban minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Az akkori szovjet vezetés titkolózása miatt a világ napokig szinte semmit sem tudott róla...
Olvastam
Kedvenc könyvem
Leírás a könyvről

"Halál rejtőzött mindenütt, de ez valamilyen más halál volt. Új maszkokat viselt, korábban ismeretlen külsőt öltött."

"Mi ez - a múlt vagy a jövő?"

1986. április 26-án kezdődött Csernobilban minden idők legnagyobb atomerőmű-katasztrófája. Az akkori szovjet vezetés titkolózása miatt a világ napokig szinte semmit sem tudott róla...
A Nobel-díjas fehérorosz írónő két évtizedet szánt a téma feldolgozására. Beszélt olyan emberekkel, akiket rögtön a katasztrófa után a helyszínre rendeltek, és a legveszélyesebb munkákat végeztették velük. Beszélt az özvegyekkel, akiknek csak a kitüntetések és az oklevelek maradtak. Beszélt azokkal, akik az erőmű közelében, a paraszti Atlantisszá vált Poléziában éltek - aztán bedeszkázták a kútjukat, és kitelepítették őket, vagy maradhattak a házukban, de eztán már úgy éltek, mint egy rezervátum lakói. Megismerjük az áldozatokat, a felelősöket és a szovjet virtusba belerokkant vakmerő önkénteseket. Megismerjük azokat, akik számára Csernobil filozófiai probléma, az atomkorszak utáni ember alapító mítosza, és azokat is, akik a szovjethatalom ellenségeit, a Nyugatot és az árulókat okolják érte.
Csernobil nemcsak egyéni, családi, hanem nemzeti tragédia is. Nem szovjet, nem orosz, nem is ukrán, hanem fehérorosz nemzeti tragédia. A tízmilliós nemzetből több mint kétmillióan élnek szennyezett területen. Mert amikor a szovjet híradókban örömhírként közölték, hogy szerencsére nem Kijev felé szállt a radioaktív felhő, azt nem közölték, hogy Minszket és Fehéroroszországot borította el. Mivel a birodalom itt többször is erőszakkal állította meg a nemzetté válás folyamatát, sokan csak ekkor döbbentek rá, hogy az ő sorsuk más, maguknak kell kitalálniuk, hogyan menthetik meg az életüket. A gyarmati sorban élő nemzet a csernobili katasztrófával lépett be a világtörténelembe. Mert az afganisztáni háború és az atomkatasztrófa a birodalmat is romba döntötte.
Csernobil minden szereplő számára korszakhatár. A boldog tudatlanság elvesztését jelenti, ahonnan csak hosszú idő után lehet eljutni a rezignált, keserű bölcsességig. Vannak, akik már eljutottak ide, és vannak, akik most csak most indulnak el, mint a Szolzsenyicint olvasó falusi párttitkár. Egyesek menekülnek a zónából, másokat meg vonz az a terület, amelyet lassan visszahódít a természet.
Csernobil nemcsak katasztrófa volt, hanem figyelmeztetés is. És Alekszijevics szerint minden nemzedéknek olvasnia kell a jövőnek hagyott jelekből.
Csernobil ma is aktuális. És aktuális lesz még 48 ezer évig.Fordította: Pálfalvi Lajos

Adatok
Raktári kód:
800370
EAN:
9789635040223
Eredeti megnevezés:
Csernobilszkaja molitva
Kötésmód:
ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám:
368
Méret [mm]:
142 x 197 x 30
Tömeg [g]:
480
Hozzászólások
Kellős Éva
Kellős Éva
2020. február 11. 11:43
Válaszolok
Nagyon nehéz volt elolvasni. 1986-ban azt sem tudtuk, hogy merre hány óra. Később se. Nem szándékosan, de miközben olvastam, végig a saját életem akkori történései jutottak az eszembe. És hogy vajon mi lett volna akkor, ha tudjuk? Ha a lényeges dolgokra nem huszon-harminc év múltán derül fény. Valószínűleg semmi. Mégis, az emberben benne marad, hogy akik megpróbálták meg-nem-történtté tenni, bagatellizálni, politikai eszközként kezelni Csernobilt, azoknak van-e belépőjük a Pokolba?
Koma Diána
Koma Diána
2020. június 11. 21:13
Válaszolok
Érdekes volt olvasni ezt a könyvet.Akkor még csak 9 éves voltam.Az emberi reakciók,hogy hősök lehetnek és szovjet népet szolgálják.Közben emberek vesztették el otthonaikat,földjeiket. Monológok sorozata.emberi sorsok amit egy pillanat alatt megváltoztatott.érdemes hozzá megnézni a sorozatot még úgy sem teljes egész.Talan sosem lesz az...
 

Ismerje meg a szerzőt

Szvetlana Alekszijevics
Az 1948-as születésű fehérorosz Szvetlana Alekszijevics a Szovjetunió kései éveinek és felbomlásának leghitelesebb krónikása. A pályafutását újságíróként kezdő szerző többek között olyan érzékeny és traumatikus témákat dolgozott fel aprólékos kutatómunkán és több száz túlélővel és kortárssal folytatott beszélgetésein alapuló könyveiben, mint a nők által átélt szenvedések a második világháború során, az afganisztáni háború, illetve a csernobili nukleáris katasztrófa. Nagyobbrészt az utóbbi témát feldolgozó könyvén, a Csernobili imán alapul 2019 egyik legnagyobb kritikai és nézői sikertarató tévésorozata, a Csernobil. Alekszijevics 2015-ben irodalmi Nobel-díjban részesült, ám a szovjet és a posztszovjet rezsimek jóval kevésbé nézték jó szemmel a tevékenységét: első, 1985-ös könyve csak szamizdatban jelenhetett meg, 2000-ben pedig el kellett hagynia Fehéroroszországot a Lukasenko-rezsim üldöztetése miatt. 2011-ben térhetett vissza szülőföldjére, jelenleg Minszkben él.
Szintén neked ajánljuk
Heti top